Magiczne lody to pokaz gastronomii molekularnej i widowisko dla całej rodziny. Kuchnia molekularna to dziedzina naukowa będąca częścią nauki o żywności. Swoje początki miała już w 1988 roku. Jej twórcami są francuski chemik Herve This i węgierski fizyk Nocholas Kurti, którzy postanowili połączyć swoje zainteresowania naukowe z pasją do gotowania. Jest to coraz bardziej słynne i nowoczesne podejście do gastronomii. Kuchnia ta opiera się głównie na naturalnych składnikach. Każdy składnik należy dokładnie zmierzyć zdarza się, że wystarczy jedna kropla za dużo, aby zniszczyła cały efekt.
Spektakularne widowisko kucharza, obejmuje gotowanie w ciekłym azocie, gdzie wszystko przyrządzane jest od podstaw, a nasi Goście mają możliwość degustacji najlepszych lodów o smaku ogórka zielonego czy nawet coli. Lody przyrządzone z użyciem ciekłego azotu są bardziej kremowe i jednolite, nikt nie mógł się im oprzeć.
Czym jest azot i jakie jest jego zastosowanie ?
Azot to jeden z pierwiastków, który jest praktycznie na całej ziemi. Obejmuje prawie 80 % objętości powietrza, którym oddychamy. Przechowywany jest w specjalnych butlach pod ciśnieniem, nazywanych naczyniami Dewara. W połączeniu z powietrzem tworzy się gęsta para. Pierwszy raz azot został poddany skropleniu w Polsce w 1883 roku. Dokonali tego profesorzy Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie – Zygmunt Wróblewski oraz Karol Olszewski. Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym, dzięki niemu można w błyskawiczny sposób zamrozić produkty i nie tracą one swoich walorów smakowych oraz zapachowych. Ciekły azot jest również wykorzystywany w laboratoriach i medycynie. Jak można zauważyć, ciekły azot ma zastosowanie w wielu dziedzinach nauki i przemyśle.