Holiday Golden Resort, Łazy Holiday Golden Resort, Łazy
Holiday Golden Resort, Łazy
Magiczne lody

Magiczne lody

Date of stay
17
oct 2021
18
oct 2021
Adults
Adults
1 Adult
2 Adults
3 Adults
4 Adults
Any number
Children
Without children
Children
+ 0 -
1 child
-
0 years
1 year
2 years
3 years
4 years
5 years
6 years
7 years
8 years
9 years
2 child
-
0 years
1 year
2 years
3 years
4 years
5 years
6 years
7 years
8 years
9 years
3 child
-
0 years
1 year
2 years
3 years
4 years
5 years
6 years
7 years
8 years
9 years
4 child
-
0 years
1 year
2 years
3 years
4 years
5 years
6 years
7 years
8 years
9 years
Discount code
21 jul 2017

Magiczne lody to pokaz gastronomii molekularnej i widowisko dla całej rodziny. Kuchnia molekularna to dziedzina naukowa będąca częścią nauki o żywności. 

Magiczne lody to pokaz gastronomii molekularnej i widowisko dla całej rodziny. Kuchnia molekularna to dziedzina naukowa będąca częścią nauki o żywności. Swoje początki miała już w 1988 roku. Jej twórcami są francuski chemik Herve This i węgierski fizyk Nocholas Kurti, którzy postanowili połączyć swoje zainteresowania naukowe z pasją do gotowania. Jest to coraz bardziej słynne i nowoczesne podejście do gastronomii. Kuchnia ta opiera się głównie na naturalnych składnikach. Każdy składnik należy dokładnie zmierz zdarza się, że wystarczy jedna kropla za dużo, aby zniszczyła cały efekt.

Spektakularne widowisko kucharza, obejmuje gotowanie w ciekłym azocie, gdzie wszystko przyrządzane jest od podstaw, a nasi Goście mają możliwość degustacji najlepszych lodów o smaku ogórka zielonego czy nawet coli. Lody przyrządzone z użyciem ciekłego azotu są bardziej kremowe i jednolite, nikt nie mógł się im oprzeć.


Czym jest azot i jakie jest jego zastosowanie ?

Azot to jeden z pierwiastków, który jest praktycznie na całej ziemi. Obejmuje prawie 80 % objętości powietrza, którym oddychamy. Przechowywany jest w specjalnych butlach pod ciśnieniem, nazywanych naczyniami Dewara. W połączeniu z powietrzem tworzy się gęsta para. Pierwszy raz azot został poddany skropleniu w Polsce w 1883 roku. Dokonali tego profesorzy Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie – Zygmunt Wróblewski oraz Karol Olszewski. Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym, dzięki niemu można w błyskawiczny sposób zamrozić produkty i nie tracą one swoich walorów smakowych oraz zapachowych. Ciekły azot jest również wykorzystywany w laboratoriach i medycynie. Jak można zauważyć, ciekły azot ma zastosowanie w wielu dziedzinach nauki i przemyśle.

mobile nav bg
Main page
Look at map

In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory . Detailed information on the purpose of their use and the possibility to change cookie settings can be found in the Privacy Policy.
By clicking ACCEPT ALL, you agree to the use of technologies such as cookies and to the processing of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie IDs, for marketing purposes(including automatically matching ads to your interests and measuring their performance) by Holiday Golden Resort S.A., Piwonii 41 , Nowe Bielice, 76-039, Biesiekierz . You can change cookie settings in the settings.

Manage privacy settings
Cookies necessary for the operation of the website

Cookies necessary for the operation of the services available on the website, enabling the viewing of offers, making reservations, supporting security mechanisms, among others: authentication of users and detection of abuse.

Analytical cookies

Cookies allow the collection of information about the user's use of the website to optimize its functioning and to adapt to the user's expectations.

Marketing cookies

Cookies allow the display of marketing content tailored to user's preferences, and the sending of notifications about marketing offers corresponding to their interests, including product information as well as information about services provided by the website administrator and third parties.

Your preferences have not yet been saved